Tillsammans bildas en komplett värdekedja, från frö till färdig byggnad, vilket ger stora fördelar i form av trygghet, leveranssäkerhet och kvalitet.
Runt 80 år innan en arkitekt ritar de första linjerna, innan konstruktionsritningar tas fram eller byggmaterial når byggplatsen, och innan den första balken lyfts på plats, börjar träbyggandets resa i skogen.
Nästan 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog. Tack vare ett ansvarsfullt och aktivt skogsbruk finns i dag dubbelt så mycket skog än för hundra år sedan. Här, bland tall och gran, växer råvaran fram under årtionden och det är här grunden läggs för framtidens byggande. Holmen bedriver ett långsiktigt skogsbruk där virkesförrådet byggs upp under 70–90 år och när ett träd skördas, påbörjas en ny tillväxtcykel genom att tre nya träd planteras för varje som tas ned. Under hela trädets livscykel värnas och förstärks den biologiska mångfalden i skogen genom olika naturvårdande skötselåtgärder.
Sedan 2020 är Martinsons en del av Holmen. Vi har lång erfarenhet av konstruktioner och projektering i trä. Genom åren har företaget utvecklat ett unikt kunnande och spelat en viktig roll i att utveckla det moderna, storskaliga träbyggandet i Sverige.
Efter att träden har skördats, transporteras virket till Holmens sågverk i Bygdsiljum. Råvaran hämtas från hållbart brukade skogar inom en radie av cirka tio mil, vilket säkerställer både hög kvalitet och korta och effektiva transporter.
På sågverket mäts timret noggrant och sorteras innan det sågas upp till plank och brädor. Därefter följer torkning och justering, där varje bit testas för både måttnoggrannhet och hållfasthet. Av biprodukterna från skörd och förädling tillverkas både biobränsle, papper och kartong, något som också sker inom koncernen.
Det förädlade virket används för tillverkning av limträ och KL-trä. Limträ används till stommaterial i allt från mindre byggnader, som garage, till mer avancerade konstruktioner som sporthallar, lagerlokaler och kontorsbyggnader. Produktionen av KL-trä är en modernare teknik där virket limmas korsvis till massiva block som sedan används i bjälklag, väggar och takelement.
De olika materialen fyller inte bara en bärande funktion, utan får även i många fall en framträdande estetisk roll i de färdiga byggnaderna.
Ett tydligt exempel på hur skogen integreras i den urbana miljön är Sara Kulturhus i Skellefteå, som med sina 76 meter är ett av världens högsta trähus. Byggnaden är konstruerad nästan helt i trä från skogar i regionen, vilket inte bara minskar behovet av klimatbelastande byggmaterial som stål och betong, utan även stärker den regionala skogsindustrin och skapar en stark koppling mellan natur och stad.
Under sin livstid kommer träet i byggnaden att binda närmare 9000 ton koldioxid, vilket är dubbelt så mycket som materialproduktionen, transport och byggandet på plats gett upphov till.
Hela processen visar hur norrländskt trä, genom ett hållbart värdeflöde, förädlas till moderna bygglösningar. Martinsons har en central roll i detta genom sitt tekniska kunnande och långa erfarenhet av träkonstruktioner. Genom hållbart skogsbruk, förädling och avancerad träbyggnadsteknik, bidrar Holmen och Martinsons till att göra trä till ett självklart val i det hållbara byggandet. Från lokala råvaror till färdiga byggnader.
Tillsammans bildas en komplett värdekedja, från frö till färdig byggnad, vilket ger stora fördelar i form av trygghet, leveranssäkerhet och kvalitet.