Martinsons har fått uppdraget att leverera stommar i KL-trä till det helt nya bostadsområdet Björkalund i Norrköping. Projektet omfattar två flerbostadshus i första etappen. Uppdraget innebär att Martinsons får förnyat förtroende av entreprenören Åhlin & Ekroth och Winell & Jern Arkitekter som båda låg bakom det spektakulära Valla Berså i Linköping.
– Vi ser verkligen fram emot att få samarbeta igen. Det här är dessutom HSB Östras första nybyggnation i trä, så det gör projektet lite extra spännande, säger Johan Jarl, Key Account Manager på Martinsons. 

Valla Berså, dit Martinsons levererade KL-trästommar 2017, hade formen av en rund berså och blev ett konkret exempel på möjligheterna med trä i allmänhet och KL-trä i synnerhet. Att Martinsons återigen får förtroende av Åhlin & Ekeroth att projektera och leverera stommar i KL-trä till Björkalund är ett kvitto på både materialets och samarbetets kvalitet.

– De här två husen byggs med hållbarhet som utgångspunkt. Att såväl entreprenören som arkitekten då väljer KL-trä vittnar både om kunskap om materialet och om ett förtroende för oss på Martinsons. HSB Östra ska också ha en eloge för sitt stora engagemang i projektet, säger Johan Jarl.

Bakom flerbostadshusen på Björkalund står HSB Östra. Projektledaren Elisabet Tallving förklarar att hållbarhet, såväl social som klimatmässig, alltid har varit ett viktigt ledord för HSB.

– Vi vill tänka långsiktigt och bidra till klimatmässigt hållbara boenden. Att bygga i KL-trä känns därför helt rätt, säger Elisabet Tallving.

Lägenheterna i HSB:s bostadsrättförening Björkalund ett är 44 till antalet och är mellan 39,5 och 100 kvadratmeter stora. Husen projekteras för att uppfylla kraven för miljöbyggnad silver och en del av energin kommer från solceller på hustaken.

I mitten av januari hade HSB sålt tillräckligt många lägenheter för att det skulle vara läge att sätta spaden i jorden. Martinsons har inlett projekteringen och första leverans är beräknad till vecka 23 eller 24.

Redan nu finns långt gångna planer på en andra etapp och tanken är att det om några år ska finnas hela 400 bostäder på Björkalund.

Mer information
Johan Jarl, Key Account Manager
Martinsons
Tel: 0914 208 85
johan.jarl@martinsons.se

Elisabet Tallving, projektledare
HSB Östra
Tel: 010 4425644
elisabet.tallving@hsb.se