Nu ska vi introducera ännu en fantastisk kollega – Marie Kauma, 45 år gammal. Uppvuxen i Landvetter utanför Göteborg. Direkt efter gymnasiet bestämde hon sig för att åka till USA för att plugga ekonomi och spela fotboll, tanken var att stanna något år men det blev hela 17 år i USA. När barnen började bli äldre gick flytten tillbaka till Sverige och Marie med familj hamnade i Skellefteå. Vilken tur det, för det ledde till att hon 2016 började jobba hos oss på Martinsons. 

Hur hamnade du på Martinsons?

Jag jobbade först på ett annat företag som transport och logistiksäljare, det var ett jättebra jobb på det sättet att jag lärde känna det lokala näringslivet och det var även så jag kom i kontakt med Martinsons för första gången. Jag kände att jag alltid blev så professionellt bemött av de jag hade kontakt med på Martinsons. Sedan skickade jag in en intresseanmälan och det var på den vägen jag till slut blev anställd som säljare på Martinsons.  

Varför ska man jobba på Martinsons, enligt dig?

För att vi är ett så himla härligt gäng, alla arbetar väldigt hårt men vi har också väldigt roligt tillsammans. Vi hittar på aktiviteter utanför jobbet vilket bidrar till en bra sammanhållning och att det är högt i tak. Sedan känns det otroligt bra att jobba med en produkt som bidrar till en bättre framtid. Det känns inspirerande att jobba på ett företag som Martinsons som är ledande inom träindustrin och som har fokus på att bidra till ett mer hållbart byggande. Man känner att man kan göra skillnad och dra sitt strå till stacken helt enkelt.

Jag vill även passa på att lyfta fram mina kollegor på Martinsons. Redan från första dagen blev man en del i gänget och det är alltid öppen dörr, det går att fråga vem som helst egentligen. Det finns en prestigelöshet jag tycker om och uppskattar. Alla är väldigt stolta över sitt jobb. Det finns en kultur av att dela med sig och sprida kunskap och erfarenhet vidare både inom och utanför organisationen.

Varför är det så bra att jobba med trä?

Det som är så häftigt med trä är att det är inget nytt material, vi har använt det i århundraden till att bygga med. Men genom moderna tekniker kan vi använda trä och bygga riktigt häftiga projekt i ett förnybart material. Jag tycker det är imponerande att ett från början litet familjeföretag från Västerbotten har tagit sig fram och vågat investera i trä som byggmaterial samt den kunskap som krävs, vilket idag har lett till att vi har kunnat bygga exempelvis Sara Kulturhus som är ett av världens högsta hus byggt med trästomme.

Finns det några projekt som du varit delaktig i som du känner dig extra stolt över?

Jag är väldigt stolt över de olika skolprojekten som vi jobbat med där vi byggt både förskolor och skolor. Det ligger mig varmt om hjärtat och känns extra bra för man vet att det är framtida generationer som kommer må bra av att gå i en skola som är byggd med trästomme.

Det är också kul att se att det börjar hända grejer på västkusten, eftersom det är där jag är uppväxt, till exempel flerbostadshuset Träkronan i Göteborg som vi håller på och bygger nu.

Generellt tycker jag det är märkbart att attityden gentemot trästommar har förändrats, man blir glad när fler och fler företag vågar satsa på just trä till sina projekt. Det börjar bli en självklarhet att beställarledet prioriterar hållbarhetsaspekter och numera ser trä som ett naturligt materialval.