Finalen direktsändes kvällen den 21 mars och bland ytterligare elva nominerade byggnader – däribland Kunskapshuset i Gällivare, också ett av Holmens projekt – gick Sara kulturhus vinnande ur striden.

Rahel Belatchew, ordförande i Träprisjuryn, beskrev varför Sara kulturhus får priset:

Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning.

Virket till Sara kulturhus kommer från Holmens skogar i Västerbotten. Holmens sågverk i Bygdsiljum har producerat lim- och KL-träet, och Martinsons, en del av Holmen, har projekterat, levererat och monterat byggnaden. Sara kulturhus är därmed en byggnad som verkligen kan stoltsera med att ha närproducerad råvara i sin trästomme, och Martinsons och Holmen har haft nyckelroller i det världsunika projektet.

– Det är fantastiskt roligt att Sara vinner Träpriset! Jag tror jag talar för oss alla när jag säger att jag känner en otrolig stolthet över att Martinsons har fått vara en del av detta spännande projekt, säger Joakim Gustafsson, VD Martinsons Byggsystem.

Även Kunskapshuset i Gällivare gick till final, med motiveringen:

”Som ett vänligt sinnat djur med en hud av blodröda träfjäll sveper Kunskapshuset i Gällivare sig om och runt besökaren, staden och landskapet. Kunskapshuset har landat på en före detta parkeringsplats, kilat in sig bakom stadens tegelröda museum, mellan köpcentret och kyrkan, med rådhuset i ryggen – en svår tomt som den djärvt organiska byggnaden vänder till sin fördel. Resultatet är ett modernt kulturlandskap som står förankrad i nutid och dåtid skapat i bred samverkan. En kommunal investering i kunskap och trä när två orter ska bli en!”