Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar tiden vi lever i. För första gången sänds hela processen från 145 inkomna tävlingsbidrag, via juryresor och urval på Svenskt Träs Youtubekanal, tills en slutlig vinnare offentliggörs i direktsändning den 21 mars.

Virket till Sara kulturhus kommer från Holmens skogar i Västerbotten. Holmens sågverk i Bygdsiljum har producerat lim- och KL-träet, och Martinsons, en del av Holmen, har projekterat, levererat och monterat byggnaden. Sara kulturhus är därmed en byggnad som verkligen kan stoltsera med att ha närproducerad råvara i sin trästomme, och Martinsons och Holmen har haft nyckelroller i det världsunika projektet.

– Så roligt och spännande att Sara blir nominerat till Träpriset! Jag ser huset varje dag när jag går till jobbet och känner en otrolig stolthet över att ha fått vara en del av detta fantastiska projekt, säger Robert Andersson, projektledare för Sara kulturhus under åren 2018-2021 – och tredje generationens Holmen-anställd.

Eftersom det inte fanns något annat liknande projekt att lära av, fick Roberts gäng komma på lösningar under projekttiden. I ett normalt hus går det ofta att upprepa återkommande lösningar, men med Sara kulturhus var det många nya utmaningar som dök upp – exempelvis de olika scenerna, det unika hotellet och hisschakten – och därför blev det genomgående olika lösningar.

– Vi har en organisation som både har kunnande och erfarenhet att ta sig an komplexa byggnader och Sara kulturhus blev riktigt lyckat. Massor med trä och synligt trä – på så sätt har det varit ett drömprojekt. I många byggnader är inte trä så här framträdande; det tror jag är betydelsefullt. Till och med de sju hisschakten är byggda i KL-trä, berättar Robert. Produktionen gjorde ett fanatiskt jobb när vi ibland kom med sena ändringar. Speciellt fabrik 4* hade stora utmaningar med tillverkningen av stora och komplicerade byggdelar med höga krav på precision och kvalitet.

Totalt användes 10 600 kubikmeter korslimmat trä och 2 600 kubikmeter limträ. Träet i byggnaden binder mer än 9 000 ton koldioxid, vilket motsvarar 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York! Då har vi inte ens räknat på klimatvinsten av all betong som ersatts av byggdelar i trä!

I andra avsnittet av Svenskt Träs serie presenteras, förutom Sara kulturhus, ett annat Holmen/Martinsons-projekt, Magasin X, men de fick se sig besegrade av Sara, Cederhusen och Fjärrkylarcentralen som nominerades till Träpriset 2024. Även i Magasin X har Holmen och Martinsons spelat en viktig roll då limträ till pelare och balkar samt KL-trä till bjälklag, hisschakt och trappor kommer från Bygdsiljum, och Martinsons hade ansvar för både projektering och montering.

Vi på Holmen och Martinsons håller tummarna för fantastiska Sara i finalen!

* En av fabrikerna vid Bygdsiljums Sågverk.

 

Följ serien om Träpriset här - Svenskt Trä (svenskttra.se)