Martinsons har klivit in i samarbetet CO-OP med Umeå universitet i syfte att stärka kontakten med studenterna som bygger framtiden. En av dom är 20-årige Rasmus Vistisen som läser till byggteknisk ingenjör. I hård konkurrens valdes han till sex veckors sommarjobb på konstruktionsavdelningen.
– Det här är en jättebra chans för mig och den vill jag ta vara på, säger Rasmus, som tror på trä som byggnadsmaterial:

– Jag vill lära mig mer för att kunna jobba med det i framtiden. Det verkar som en smart inriktning ur ett jobbperspektiv då jag tror att det kommer behövas den typen av ingenjörer. Men det är också viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi har mycket trä här uppe och varför inte använda det på så många sätt som möjligt? Det känns fullt naturligt och en spännande inriktning för mig på utbildningen.

Förra hösten flyttade Rasmus upp till Umeå från Järlåsa, väster om Uppsala.
– Jag ville prova något annat än Uppsala och Umeå kändes som en fin stad att plugga i. Nu när jag bott här ett tag känns det som ett mindre Uppsala så det gick lätt att känna sig hemma, säger Rasmus från lägenheten.

När han först fick höra om CO-OP och möjligheterna det medförde så blev han intresserad.
– Jag tyckte det var en självklarhet att söka, jag har ju bristfälliga kontakter i Umeå så det var spännande och kändes lärorikt när chansen dök upp att få kontakt med ett företag. Jag hade ingen jättebra koll på Martinsons annat än till namnet, men efter deras presentation så blev det jäkligt intressant, säger han.

Första arbetsdagen den 7 juni bekantade han sig med Umeåkontoret men sedan dess har han likt många andra jobbat hemifrån.
– Det var dålig tajming med pandemin, jag hade gärna suttit på kontoret och lärt känna alla andra men jag har istället blivit inbjuden till Teams-möten. Det märks att Martinsons har jobbat upp digitala mötesrutiner under det här året som fungerar bra, menar han.
Hur kom det sig att du ville läsa till byggnadsingenjör?
– Jag har en släkting som jobbar som det i stockholmsregionen och jag har tidigare sommarjobbat med henne och på den vägen kom jag in på det. Jag tyckte det verkade roligt, säger Rasmus.

Martinsons och ett antal andra byggrelaterade företag har gått med i programmet CO-OP som Umeå universitet skapat och som går ut på att företag och studenter ska få chans att lära känna varandra under utbildningen. Efter första och andra studieåret erbjuds studenten sommarjobb och får därmed ytterligare insyn i byggbranschen.
– Rasmus är i uppstarten av sin resa, en resa vi nu får vara med där vi kan hjälpa honom att skapa ytterligare förutsättningar för fortsatt utveckling. Rasmus var en klart lysande stjärna bland många starka kandidater som vi träffade, så vi är väldigt nöjda med att vi fått knyta oss an en driven och ambitiös student, säger Johan Königsson, konstruktionschef på Martinsons.

SNABBFAKTA OM RASMUS

Namn: Rasmus Vistisen.
Ålder: 20
Familj: Mor och far, två yngre bröder samt flickvännen Fanny och en tysk spets som heter Viking.
Intressen: Bilar och fotografi – ofta tillsammans.
Favoritmat: Pizza.
Favoritserie: Just nu Peaky Blinders.
Aktuell: Studerar Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik vid Umeå Universitet. Sommarjobbar på Konstruktionsavdelningen.