Martinsons får fortsatt stort förtroende i byggandet av skolor och idrottshallar runt om i Sverige. Nyligen gjorde man klart med leverans till Nya Töjnaskolan i Solna och aktivitetshallen Släggan i Karlstad. Tidigare i vår har Martinsons levererat byggdelar till Hjortsbergskolan i småländska Ljungby.
– Det är kombinationen av smarta stomsystem, materialets prestanda och att vi kan nå högt ställda mål för hållbarhet som driver på utvecklingen, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons.

Martinsons har levererat totalt 400 kubikmeter limträ till Ljungby. Förutom en limträstomme till skolbyggnaden som ska rymma 385 elever från förskoleklass till sexan, har företaget också levererat limträ till en idrottshall med läktare och ekonomidel. Montaget har pågått under våren och skolan kommer att vara klar att tas i bruk våren 2020.

Peter Andersson är platschef hos totalentreprenören Serneke och han berättar att de tog kontakt med Martinsons eftersom de tidigare arbetat tillsammans vid bygget av kvarteret Ekologen i Växjö, som byggdes med KL-trästomme.

– Limträ är ett material som är mer flexibelt än stål och betong och som är lättare att själv justera om det behövs. Dessutom är det brandmässigt fördelaktigt eftersom det inte behöver skyddsmålas. Stål hade behövt skyddsmålas, vilket kostar ordentligt med pengar. Det slipper vi nu, säger Peter Andersson.

Martinsons levererans till Töjnaskolan i Solna omfattar cirka 200 kubikmeter limträ, medan aktivitetshallen i Karlstad omfattar 600 kubikmeter limträ och drygt 350 kubikmeter KL-trä.

– Det rör sig om totalt 1 600 kubikmeter material, som tillsammans lagrar över 1 100 ton koldioxid. Det visar att byggsektorn kan göra stor skillnad i klimatfrågan, säger Jonas Lindgren.

Bara i de tre nämnda projekten lagras koldioxid som motsvarar ett helt års utsläpp från cirka 250 svenskar.

För mer information
Jonas Lindgren, Key Account Manager
Martinsons
Tel: 0914-208 53
jonas.lindgren@martinsons.se