Martinsons tidigare vd Lars Martinson tilldelades i går Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj vid en ceremoni i Stockholm. Lars tillträdde som vd för Martinsons 1998 och ledde företagets utveckling till en koncern och etablerade verksamheten inom Martinsons Byggsystem, som varit en drivande kraft i utvecklingen av det moderna träbyggandet i snart tjugo år.

– Det är förstås hedrande att få priset och det är också roligt att konstatera att träbyggandet får en så stor del av motiveringen. Resan för att etablera träbyggandet på marknaden har varit lång, men i dag finns en bred förståelse för att det är ett effektivt och kraftfullt bidrag till ett hållbart samhällsbyggande, säger Lars Martinson, som i dag är styrelseledamot hos Martinsons.

Att Lars Martinson skulle tilldelas priset beslutades redan i januari 2020. Då formulerades också motiveringen. På grund av pandemin har utdelningen av medaljen kunnat genomföras först nu.

Motiveringen inleds med att Lars Martinson tilldelas medaljen ”för att ha utvecklat det traditionella familjeföretaget i träbranschen in i en ny tid där hållbarhetsaspekterna står i centrum.”

Den betonar också Martinsons stora betydelse som som leverantör av byggsystem för flerbostadshus, byggnader och broar i trä och nämner även det samarbetsorienterade förhållningssättet där företaget tillsammans med aktörer inom forskning, innovation och design flyttat fram gränserna för det moderna träbyggandet.

Nils Martinson, farbror och företrädare på posten som vd till Lars Martinson, tilldelades samma pris 1984. Lars Martinson har tidigare bland annat tilldelats konungens medalj i 8:e storleken i Serafimerordens band med motiveringen ”för betydelsefulla insatser inom svenskt näringsliv”.

Mer information och pressbild i Kungliga Patriotiska Sällskapets pressrum

Mer information
Lars Martinson, styrelseledamot
Martinsons
070-666 07 12
lars.martinson@holmen.com