Martinsons bjöd nyligen in några riktigt intressanta gäster till en heldag med fokus på inspiration och erfarenhetsutbyte kring träbyggande. Representanter för Skanska, Wingårdhs och Galären togs med på rundturer i såväl fabriken i Bygdsiljum som Sara kulturhus och kontorshuset Svalan i Skellefteå, för att sedan avsluta dagen med SHL-matchen mellan Skellefteå AIK och Luleå. Värd för dagen var Martinsons Hans Nordström och han var extremt nöjd med dagen:

– Det är värdefullt att kunna träffas i olika konstellationer och utbyta erfarenheter kring träbyggande. Det här är fortfarande en relativt ung bransch och genom att föra samman personer med erfarenheter ur olika perspektiv, alltifrån beställare till byggherrar och arkitekter, blev det riktigt intressanta och givande samtal. Vi på Martinsons har ju samlat erfarenheter från både konstruktion, projektledning och montage inom den egna organisationen och delar mer än gärna med oss av vår kunskap till andra. Som jag ser det var dagen mycket lyckad och förhoppningsvis kan det leda till framtida samarbeten, berättar han. 

Även de inbjudna gästerna var positiva till de möjligheter till kunskapsutbyte som dagen möjliggjorde. Det här var några av gästernas reflektioner:

Mats Rönnbo, Skanska
– Det primära för oss på Skanska är att få ned det totala klimatavtrycket av den byggda miljön och då vet vi ju att trä är ett bra alternativ. Det som driver materialvalen idag baseras ju till stor del på målet om klimatneutralitet och träbyggandet har verkligen utvecklats på ett sätt som främjar användandet. Vi vill optimera i såväl byggskedet som i driftskedet och eftersom Martinsons har jobbat länge med att utveckla sina produktionsmetoder och produktmix så det är intressant att ta del av deras insikter.

Joakim Lyth, Wingårdhs
– Det är otroligt spännande att komma upp och få titta närmare på bland annat Sara kulturhus, det var värt resan upp bara det faktiskt. Plus att vi har fått en närmare titt på anläggningen i Bygdsiljum som producerar limträ och KL-trä. På Wingårdhs har vi ju en tydlig träbyggnadsstrategi och därför är det så klart intressant att träffas så här, för att diskutera träbyggande och dela erfarenheter med andra kunniga aktörer.

Marie Karlsson Tåhlin, Galären
– Det har varit oerhört spännande samtal med de andra deltagarna kring träbyggande. Vi på Galären vill ju gärna bygga i trä i de projekt där det är det bästa alternativet och då är det bra att få tillgång till kunskap som andra har samlat på sig genom åren. Martinsons till exempel har ju stor kompetens kring träbyggande och det finns mycket som vi kan lära oss genom det de delar med sig av.