Redan nu kan besökare uppleva känslan av limträ. Efter incheckning och säkerhetskontroll kommer resenärerna till flygplatsens nya marknadsplats med butiker, restauranger och caféer. Marknadsplatsen har nordisk prägel både vad gäller arkitektur och utbud. Martinsons, en del av Holmen, har levererat och monterat stommen i limträ och ansvarat för projektering av konstruktion och bygghandlingar.

Utbyggnaden ramas in av träpaneler och nordisk design och kommer framför allt att bestå av restauranger och caféer i öppna, luftiga ytor som erbjuder både puls och avkoppling med utsikt över flygplan som startar, landar och parkerar.

 

– Det är en av de mest komplexa byggnader som vi någonsin jobbat med, berättar David Lindgren, projektledare på Martinsons. Vi behövde förhålla oss till alla säkerhetsföreskrifter och speciella regler som gäller inne på ”Airside” Arlanda. Därav har mycket tid och kraft lagts på planeringen av utförandet.

Projektet har inneburit många tekniska utmaningar från arkitektens visioner, inte minst de unika V-formade pelarna och att hela byggnaden följer en lätt radie.

– Det är hedrande att ha fått vara med om att ta fram en så unik trästomme, som kommer att beskådas av i princip alla resenärer som passerar Arlanda, säger David.

Under våren 2024 pågår byggnationer av restauranger och caféer. Den nya marknadsplatsen planeras vara helt klar i början av 2025.

– Projektet har gått över förväntan bra ekonomiskt plus att vi har varit så samspelta internt. Det är naturligtvis väldigt tillfredsställande, och riktigt roligt är att vi fått möjlighet att delta. Jag har varit där själv i samband med en flygresa, och det här är en plats man kommer att passera många gånger och vara stolt över resten av livet, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons.

 

Tidigare artikel: Terminal 5 på Arlanda byggs ut i limträ | Martinsons