Nya Mörmoskolan, som byggts av ByggDialog, slog upp portarna vid terminsstarten i augusti 2024. Martinsons har bidragit med sin värdeskapande expertis i hela processen när det gäller trästommarna till skolan, från utveckling till montering.
Allt fler skolbyggnader uppförs idag med trästomme, något som verkar vara positivt för både kropp och knopp. Ett lyckat exempel finns på Hammarö, där ByggDialog och Hammarö kommun under 2024 färdigställt högstadiet Mörmoskolan.
Larmrapporterna från skolans värld duggar tätt, dagens elever och pedagoger utsätts för stora krav, med knappa resurser. Att uppnå effekter som minskad stress och ökad kreativitet passar då såklart lite extra bra i skapandet av hållbara, hälsosamma lärmiljöer. Men spelar materialvalet egentligen någon roll?
Absolut blir den det, menar Jessica Gottmarsson, projektingenjör på ByggDialog.
− Att använda trä i skolmiljöer har flera fördelar. Naturliga material som trä kan ha en lugnande effekt och anses vara bra för fokus och inlärning, vi vet också att trä absorberar ljud och att akustik är viktigt för lärandemiljöer. Själva känslan är svår att sätta fingret på, men jag upplever att alla som på något sätt är en del av våra byggprojekt i träskolor säger samma sak, skolorna ger en behaglig känsla och jag tänker att trivsel och välmående i sig underlättar förmågan att ta in kunskap, säger Jessica.
Mjuka värden svåra att mäta
Företaget ByggDialog, som 2022 rankades som den fjärde största skolbyggaren i Sverige, är entreprenör för flera träbyggnadsprojekt runt om i landet. Att bygga i trä är smidigt och många vittnar om en behaglig arbetsmiljö även under byggprocessen, berättar Jessica.
I Hammarö kommun, i Värmland, har flera skolor uppförts med trästomme den senaste tiden. Högstadieeleverna som flyttat in på nybyggda Mörmoskolan har tagit mycket väl hand om sina lokaler. Kanske bättre än någon vågat hoppas på. Elevernas tidigare skolmiljöer var ganska hårt ansatt av skadegörelse och klotter och det fanns tydliga farhågor från Hammarö kommun att exponerade träytor skulle utsättas för samma sak. Arkitekturen på Mörmoskolan har utöver trästommen bevarat många partier med synligt trä, invändigt.
− Eleverna flyttades från en modulskola med baracker och vi vägde länge för- och nackdelar med att låta träet vara synligt i trapphus och på väggar. Till slut landade vi ändå i beslutet att faktiskt synliggöra så mycket trä som möjligt. I den diskussionen tydliggörs svårigheterna med att konkret visa alla fördelar med trä. Mätvärden saknas ju på många av de mjuka värden vi upplever i träskolor. Men kommunen vågade exponera träytorna och resultatet har bara varit positivt, säger Jessica.
Mindre skadegörelse, bättre atmosfär
Med rätt ytbehandling blir träytorna lättare att rengöra och mer motståndskraftiga mot slitage. Erfarenheterna visar att skolorna i trä inte bara fungerar praktiskt, utan faktiskt också tycks ge en bättre upplevelse för alla som vistas där. Det är inte ovanligt att se hur elever och lärare känner på väggarna och mår bra av den taktila upplevelsen.
Joakim Axelsson, kommunens samordnare för skolprojektet på Hammarö, är glad att valet föll på trä som byggnadsmaterial.
− Mörmoskolan är en omtyckt arbetsplats där både pedagoger och elever stortrivs. Jag tror att det delvis beror på den fina känsla som trä skapar. Vi har inga empiriska studier att hänvisa till, men upplever generellt att vi har mindre skadegörelse i den nya skolan och att ungdomarna tar bättre hand om lokalerna. Hammarö kommun har bara goda erfarenheter av att bygga med trästomme, positiva signaler kommer från alla håll och jag hoppas att vi gör samma val i framtiden, säger Joakim.
Nya Mörmoskolan, som byggts av ByggDialog, slog upp portarna vid terminsstarten i augusti 2024. Martinsons har bidragit med sin värdeskapande expertis i hela processen när det gäller trästommarna till skolan, från utveckling till montering.