Kan vi påstå att trä erbjuder estetiska, sensoriska och taktila upplevelser som gör att vi helt enkelt trivs och mår bra av att vistas i trähus? Visst kan vi det, menar Oskar Norelius.
Vi gillar trä. Vi på Martinsons är sedan länge övertygade om det naturliga materialets mångsidiga förträfflighet, och berättar gärna om alla de fördelar som finns med att använda trä i olika sammanhang.
Trä som en förnybar resurs som bidrar till att minska koldioxidutsläppen, trä som ett energibesparande, starkt och flexibelt byggmaterial som används i allt från små hus till stora komplexa konstruktioner eller trä som ett relativt lätt material, som snabbar på byggprocesser och utöver miljönyttan också skapar ekonomiska och tekniska fördelar.
Martinsons gillar trä och vi känner oss stolta över – och trygga med – budskapet att trä är ett hållbart, effektivt och klimatsmart alternativ som bidrar till ett förbättrat framtida samhällsbygge. Trä är helt enkelt ett material med oändligt många bra egenskaper. För att inte tala om alla de positiva hälsoeffekter trä har på oss människor.
Eller? Är trä och välmående något vi kan tala om?
Kan vi vara lika trygga med att dela budskapet om känslan av behagliga, trivsamma inomhusmiljöer? Om materialets naturliga skönhet och välkomnande värme, om mentala lugn, sänkta blodtryck och ökad återhämtning hos personer som vistas i miljöer med inslag av trä? Vet vi på riktigt att människor och trä faktiskt är en feelgood-kombination?
Att döma av alla de berättelser som pekar i den riktningen, vet vi i alla fall med säkerhet att väldigt många upplever att det är så. Yrkesarbetare som bygger i trä, hyresgäster som bor i trähus, lärare som undervisar i skolor av trä, personal som ger vård i miljöer med träinslag och arkitekter och designers som upprepat väljer att skapa i trä – alla vittnar om samma sak, nämligen att de trivs i närhet till trä.
Vi bestämde oss för att själva utforska lite kring vilken forskning och vilka studier som faktiskt finns på området och vad resultaten visar.
Trä fortsatt viktigt i omställningen till ett mer klimatpositivt samhälle
Kan vi påstå att trä erbjuder estetiska, sensoriska och taktila upplevelser som gör att vi helt enkelt trivs och mår bra av att vistas i trähus? Visst kan vi det, menar Oskar Norelius.
Spelar materialvalet i lärmiljöer någon roll?
Allt fler skolbyggnader uppförs idag med trästomme, något som verkar vara positivt för både kropp och knopp. Ett lyckat exempel finns på Hammarö, där ByggDialog och Hammarö kommun under 2024 färdigställt högstadiet Mörmoskolan.
Forskningsprojekt på Skellefteå lasarett
Kan tydliga inslag av trä i vårdlokaler bidra till snabbare återhämtning och ökat välmående hos patienter? I så fall finns stora vinster att hämta, för såväl människor som ekonomi. 2021 startade ett forskningsprojekt på ortopediska kliniken på Skellefteå lasarett som undersöker sambandet mellan hälsa och trä.