Satsning på träbroar längs Haparandabanan

Banverket satsar på träbroar i miljardprojektet Haparandabanan. Längs banan som kommer att gå mellan Boden och Haparanda finns skoterbroar, gångbroar och vägbroar i trä. Martinsons Träbroar har hittills levererat fem broar i olika typer till projektet och mycket talar för att fler kommer att följa.

– Vi har haft ett gott samarbete med Martinsons och vi har behov av ytterligare sju träbroar i olika former längs Haparandabanan. För oss är det naturligtvis så att prislappen är viktigt, men även byggtiden på plats är en viktig faktor. Skoterbron i Hundsjö som levererades av Martinsons kunde monteras utan störningar i tågtrafiken, berättar Maria Erlandsson, delprojektledare på Banverket.

Skoterbron vid Hundsjön är en fackverksbro i trä och 27 meter lång. Genom att hela bron lyftes på plats i ett enda stycke så kunde bron monteras utan att järnvägstrafiken behövde stängas av. För skoterbroarna, som under sommartid fungerar som gångbroar, så är byggtiden på plats inte längre än en dag.

– Vi bygger färdigt skoterbroarna i fabrik, men en del saker måste vi göra på plats just för att de kommer att gå över järnväg. Det är saker som gnistskydd och ett skyddstak så att ingen kan komma i kontakt med de elektriska ledningarna. Men det tar inte mer än en dag, berättar Jens Karlsson, säljare på Martinsons Träbroar.

Den tekniska livslängden för skoterbroarna är 40 år. För vägbroar så är det 80 år. I alla delar jämförbart med broar av andra material i samma klass. De korta byggtiderna på plats och en låg miljöpåverkan gör ofta broarna till ett konkurrenskraftigt val för beställare.

– Vi behöver en arbetsvecka för att montera klart en vägbro. De är ofta tyngre på grund av konstruktionen och vi levererar dem i delar från fabriken, och monterar sedan ihop dem på plats, avslutar Jens Karlsson.

Projektet Haparandabanan består både av en upprustning av järnvägen mellan Boden och Kalix, men även byggandet av en ny järnväg mellan Kalix och Haparanda. Den öppnas för trafik år 2012. 

Mer information
Jens Karlsson
Martinsons Träbroar
070-324 20 64