Norskt samarbete med rekordfart

Martinsons har levererat KL-trä och limträ till den sporthall på 3500 m2 som just nu byggs i norska Bodö. Trots att kunden från början önskade sig en stålkonstruktion vann träkonstruktionen upphandlingen eftersom den visade sig vara mest prisvärd. Dessutom har hallens stomme uppförts rekordsnabbt tack vare en ny metod som byggföretaget Green Advisers utvecklat med stöd av Martinsons.

Joakim Dörum som äger Green Advisers, brinner för trä och har utvecklat en ny metod för att bygga i KL-trä och limträ. Enkelt uttryckt går det till så att Martinsons levererar skivor i KL-trä till Green Advisers fyra veckor innan montage. Under dessa fyra veckor byggs isolerade väggelement som fästs på limträstommen när den levereras. När man sedan reser stomlinjen följer väggelementen i KL-trä med. En metod som sparar mycket tid.

– Sporthallens stomme har vi uppfört rekordsnabbt, faktiskt 250 procent snabbare än ett tidigare projekt av samma omfattning. Att få allting snabbt under tak är viktigt här vid norska kusten där det ofta regnar. Med en tidsplan med marginaler är hela hallen klar i februari men det kan bli tidigare också, säger Joakim Dörum.

Green Advisers har jobbat med att utveckla nya koncept för att bygga i trä under flera år. Enligt Joakim Dörum har både koncepten och dess affärsmässighet blivit mycket bättre under åren som gått. Tillsammans med Martinsons och deras norska säljpartner Splitkon hoppas Joakim Dörum på ett utvecklat samarbete mellan de tre parterna.

– Martinsons lyssnar verkligen och är både roliga och lätta att samarbeta med. Vi delar samma syn på träets möjligheter. Jag hoppas och tror att de vill vara med och utveckla metoderna för träbyggande ännu mer. Framtiden känns väldigt intressant, säger Joakim Dörum och får medhåll av Daniel Wiklund, försäljningsingenjör på Martinsons.

– Det fina med Green Advisers är att de kan alla steg i processen, design, konstruktion och montage. Det är en otrolig tillgång för oss på Martinsons och dessuom är det otroligt roligt att få jobba med ett företag som verkligen brinner för trä. 

Fakta: Totalt 365 m3 KL-trä och 326 m3 limträ har levererats till sporthallen i Bodö.

Mer information

Daniel Wiklund, Försäljningsingenjör KL-trä
Martinsons
Tel: 070 285 55 14
e-post: daniel.wiklund@martinsons.se

Joakim Dörum
Green Advisers
Tel:
+47 415 51 103

e-post: jd@greenadvisers.no