Martinsons bygger toppstuga på Kebnekaise

 Martinsons bygger i samarbete med Murman Arkitekter en helt ny säkerhetsstuga på 2000 meters höjd vid toppen av Kebnekaise. – Att få leverera trä till Sveriges högst belägna byggnad gör oss otroligt stolta. Att våra byggdelar i KL-trä kommer att finnas på en plats med extrema väderförhållanden säger också en hel del om materialets kvalitet, säger Daniel Wilded, försäljningsingenjör på Martinsons.

– De tidigare stugorna har varit byggda av lösvirke med olika lager av isolering. Det har varit en nackdel eftersom fukt trängt in och förstört virket. Men den nya stugan byggs i massivt KL-trä. Det håller undan fukt samtidigt som det ger täthet. I den här konstruktionen kan inte regn eller snö blåsa in, förklarar Daniel Wilded.

Med bara två snöfria månader om året är toppen på Kebnekaise en av de platser i landet med hårdast klimatförhållanden. Och eftersom många vandringsentusiaster och bergsklättrare rör sig i området har det sedan 1960-talet funnits en säkerhetsstuga i närheten av den norra toppen, en möjlighet för vandrare att ta en paus eller söka skydd mot stormar, regn och snö.

1983 byggdes ytterligare en stuga som innehöll en kamin för eldning. Men vädrets makter i kombination med det faktum att många turister använde delar av inredningen för att elda med, har lett till att stugan förfallit. Därför har nu Sveriges turistförening, STF beslutat sig för att bygga en helt ny.

Den nya säkerhetsstugan har formen av en pentagon och är ritad av Murman Arkitekter. Tak och väggar lutar snett utåt och hindrar på så sätt snön från att dreva igen. Golv, väggar och tak är byggda i massivt KL-trä och utsidan täcks av en överlappande panel.

Stugan är 4,5 gånger 9 meter och består av ett stort rum med sittbänkar. Upp till 21 personer ryms i stugan som tack vare sin form håller värmen bra och snabbt värms upp av kroppsvärme eller spritkök.

– Vi ser stugan som en riksangelägenhet och vill att den ska stämma överens med den svenska naturen. Genom formen och materialet får den det estetiska tilltal som vi tycker passar. Jag är övertygad om att det kommer att bli kanonbra, säger Hans Norén, affärsutvecklare och samordnare på STF.

Planen var att uppföra stugan under sommaren 2015 men på grund av kallt och regnigt väder med inslag av snö har bara grundens betongplintar och limträram kunnat uppföras.

– Vi får ta nya tag nästa sommar. Då kommer vi att flyga upp resten av leveransen till Kebnekaise. För att göra både leveransen och montaget så smidigt som möjligt är vissa detaljer prefabricerade. Det gör att vi kommer att klara montaget på ungefär tre veckor, säger Bas Boellaard, konstruktör på Martinsons.

Mer information
Bas Boellaard, konstruktör
Tel: 070 585 17 07
bas.boellaard@martinsons.se

Daniel Wilded, försäljningsingenjör
Tel: 070 285 55 14
daniel.wilded@martinsons.se