Mindre sporthallar i trä

Martinsons erbjuder några olika limträstommar som är speciellt lämpliga för mindre sporthallar. Beroende på vilken aktivitet som ska utövas i hallen så finns det olika typer av krav som ska mötas. Vilken stomtyp som passar bäst beror bland annat på behovet av storlek, takhöjd och spännvidd. Våra erfarna experter hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov!

Limträstommarna passar utmärkt i kombination med traditionella taklösningar i högprofilplåt och sandwichväggar. Dessutom erbjuder vi KL-trä som kan användas för att uppfylla samma funktion i tak och väggar. Förutom fördelarna vad gäller funktion, ger byggkomponenter miljömässiga fördelar ur två olika perspektiv. Både vad gäller behagliga inomhusmiljöer för utövarna och möjligheterna att bygga klimatsmart och framtidssäkert.

Våra mindre sporthallar passar utmärkt när du t ex ska bygga:

  • Padelhall
  • Tennishall
  • Gym- och fitnesshall
  • Trampolinpark
  • Gymnastikhall
  • Innebandyhall

Se vår film om Skellefteå Padel

Ett bra exempel där man verkligen tagit tillvara på stomsystemets flexibilitet är på Skellefteå Padel. I första etappen byggde man en kombinerad hall med padelbanor, lounge och gym – för att senare bygga ut och ihop med en till hall med fler banor och högre takhöjd, café och relaxavdelning. Vi har intervjuat Jimmie Ericsson, delägare Skellefteå Padel och Mikael Sundkvist, delägare Regla Bygg AB för att höra mer om deras upplevelse.

Varför ska du välja en trästomme?

Det finns en hel del riktigt bra argument, faktiskt. Här kommer en snabblektion i materialens möjligheter och unika byggegenskaper.

Trä är lättare än betong. Det är närmare 5x lättare vilket gör montaget enklare och belastningen på grunden mindre.

Enkelt att bearbeta. Trä är ett enkelt material som tillåter bearbetning med helt vanliga handverktyg.

Snabbt montage. Byggdelar och rationella knutpunkter tillåter snabbt montage, vilket ger en bra totalkostnad.

Det är ett bra miljöval. Trä är förnyelsebar och binder koldioxid under hela sin livstid.


Hög bärighet och stor spännvidd. Limträ och KL-trä är formstabila material som erbjuder flexibla lösningar.

Brand. I många fall uppfyller en limträstomme bärighetskraven vid branddimensionering utan vidare behandling.

Behagliga inomhusmiljöer. Tack vare träets fuktutjämnande och ljuddämpande egenskaper erhålls ett bra inomhusklimat. Dessutom är snyggt också.