Bostäder byggs ovanpå Umeågalleria

– Att bygga stommen till BRF Glitne med KL-trä från Martinsons har gett oss möjligheten att förverkliga arkitektur i världsklass tillsammans med en lokal aktör som använder lokala råvaror. Det stämmer väl överens med vår ambition att bygga en hållbar stad, säger Mats Håkansson, produktionschef hos Balticgruppen.

I mars inleddes montaget av påbyggnaden i kvarteret Forsete i centrala Umeå. Martinsons står för leverans och montage av den KL­trästomme som ska resultera i 49 exklusiva bostadsrätter. Påbyggnadens stomme består av KL­trä, fasaden av anodiserad aluminium och taket är klätt med sedum. Med den fyra våningar höga påbyggnaden följer givetvis viktbegränsningar men tack vare KL-träets egenskaper gick projektet att förverkliga.

– Det är utmanande med påbyggnader men när det kommer till KL-trä så finns det många fördelar som gör det möjligt. Inte minst dess hållfasthet i förhållande till vikten. Man kan bygga på med en och två våningar, eller som här med fyra. Det hade inte varit möjligt med andra material, säger Johan Königsson.

Martinsons tidplan sträcker sig över våren och hela sommaren då allt ska monteras. Just nu är stommen under uppbyggnad. Det centrala läget omöjliggör upplag av byggmaterial på marken och det finns bara en byggkran som står för alla lyft från de olika leverantörerna.

– Vår leverans består av rena KL-träväggar, det är ett smidigt och snabbt sätt att få upp stommen utan för mycket byggstök under lång tid. Det måste sedan kompletteras med andra delar men basstommen är snabbt uppe, säger Johan Königsson.

På taket finns en stor innergård som ska samla de boende och fungera som en rofylld oas nära stadens livlighet. Den danska arkitekten BIG vill med påbyggnaden skapa ett lägenhetshus som sticker ut men som samtidigt passar in i den omgivande stadsmiljön.

Bostadsrättsföreningen Glitne har öppnat för försäljning av bostäderna och lejonparten av lägenheterna är redan sålda.

– Det är både ett spännande och roligt projekt för oss. Det ger en bra bild av vad som är möjligt att göra med de olika lösningarna och det känns väldigt inspirerande inför framtida uppdrag. Det är också roligt att Balticgruppen än en gång valde oss som leverantör och montör i det här speciella projektet, säger Johan Königsson.

Mer information

Johan Königsson, projektledare
Martinsons
Tel: 0914-208 34
johan.konigsson@martinsons.se

Mats Håkansson, produktionschef
Balticgruppen
Tel: 090-71 72 21
mats.hakansson@balticgruppen.se