Vi är med och bygger Sara Kulturhus

Mitt i centrala Skellefteå är vi på Martinsons med och bygger Sara Kulturhus. Ett av världens högsta trähus med sina 20 våningar som sträcker sig ca 80 meter upp från marken. Den totala volymen som omfattar stommen är cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ. 

Produktionen av byggelementen till stommen sker hos oss på Martinsons i Bygdsiljum, ca 6 mil från Skellefteå. Råvaran kommer från skog i regionen och den korta transportsträckan till byggarbetsplatsen ger förstås en extra positiv effekt när det handlar om låg klimatbelastning. 

Det nya kulturhuset rymmer sex scener, två gallerier, ett bibliotek och en foajé med en öppen och inbjudande planlösning. Kulturhuset blir hem åt både Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander (MAN). Dessutom rymmer byggnaden ett helt nytt hotell för att möta den ökande turismen i regionen.

Arkitekt: White
Byggherre: Skellefteå kommun
Totalentreprenör: HENT Sverige AB
Stomleverantör/montör: Martinsons
Modulleverantör: Derome
Konstruktör: TK Botnia

Psst! Visste du att byggdelarna som levereras av Martinsons kommer binda närmare 9 000 ton koldioxid under sin livstid? Det motsvarar drygt 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York. Utsläppen under produktionskedjan motsvarar endast 800 resor. Snacka om klimatsmart!

Snabbfakta om projektet

  • 80 m högt med milslång utsikt
  • 2021 ska det stå klart för invigning
  • 20 st våningar med skybar högst upp
  • 10 000 m3 levererat KL-trä från Martinsons
  • 2 200 m3 levererat limträ från Martinsons
  • 9 000 ton koldioxid kommer huset att binda under hela sin livstid

Vill du följa bygget av Sara Kulturhus från början? Här kan du följa tidslinjen från byggstart till sommaren 2020.

 

Presskontakt & bilder


Daniel Wilded
daniel.wilded@martinsons.se
0914-208 17

 

Ladda ner pressbilder